zondag 4 maart 2017 RODION TRIO

Het Rodion trio bestaat uit Annelies Vrieswijk saxofoon, Diederik Ornee klarinet en Max Toxopeus piano.
Zij zullen werken spelen van o.a.  Bach, Mozart, Rossini, Wagner

De composities worden op voorhand  niet bekend  gemaakt. Wij spreken over kwalen en geneeskrachtige kruiden. We nemen daarom onze eigen programmaboekjes mee, waarbij de luisteraar op eigen initiatief vakjes kan opmaken om er achter te komen wie de componist is (en welke compositie er klinkt).

 ‘Muziek als medicijn’

Last van slapeloosheid? Wintertenen? Humeurigheid, angst, vermoeidheid of een laag libido? Het spreekuur van het Rodion Trio is doorgaand geopend. Op 4 maart gaat onze tournee officieel van start, dan gaan de leden van het Rodion Trio met hun muzikale dokterstas door heel Nederland om alle luisteraars van hun alledaagse ongemakken af te helpen. Het trio heeft namelijke geneeskrachtige kruiden en hun heilzame werking weten te vertalen naar muziek!

In een tijd waarin voornamelijk aandacht is voor grote internationale problemen, richt het Rodion Trio zich op de kleine ongemakken van elke dag. Wij behandelen hoofdpijn, een zere huid of vermoeidheid aan de hand van het muzikale equivalent van geneeskrachtige kruiden. Door niet meteen een componist te introduceren maar de werken aan te kondigen als een geneeskrachtig kruid, beogen we de verbinding tussen de muziek en de luisteraar zo direct mogelijk te maken. De luisteraar krijgt geen ongewilde associaties doordat de naam van de componist of het werk wordt genoemd. Het resultaat is een lichtvoetig en humoristisch programma voor iedereen. Omdat bijna elke luisteraar uiteindelijk toch nieuwsgierig is naar de oorsprong van de gespeelde werken, heeft het Rodion Trio deze informatie interessant vormgegeven in onze kruidenalmanak.

Aanvang 15.30 uur
Entree  15,- euro inclusief drankje
Adres : Heideburen 97 Heerenveen
Reserveren: voormeerklassiek@yahoo.com of 0513 625668

kerstconcert 17 dec. 2017

Zondagmiddag 17 december om 15.30 uur is er weer een prachtig kerstconcert in Huize Voormeer, Heideburen 97 te Heerenveen.                                                          Het duo Johan Bijhold, piano en Marjolein Wielinga, Fagot en zang, zullen voor u werken spelen van o.a. Grieg, Bach, Schubert en Schumann.
Johan zal een aantal bijzondere stukken spelen in de kerstsfeer. Marjolein en Johan spelen samen Stucke im Volkston van Schumann. Tot slot zullen er enkele kerstliederen gezongen worden.
Na afloop is er Gluhwein en warme Chocolademelk.
Entree is 15,- euro inclusief drankjes
Reserveren via voormeerklassiek@yahoo.com    of   0513 625668

johan en marjolein

Sytse Buwalda, zondag 11 juni om 15.30 uur

sytse_buwalda

DUO VAN WERELDFORMAAT CONCERTEERT IN HUIZE VOORMEER

Op zondag 11 juni,aanvang 15.30 zal er in Huize Voormeer aan de Heideburen 97 te Heerenveen een uniek concert worden gegeven door countertenor Sytse Buwalda en clavecinist/pianist Vaughan Schlepp.Beide solisten genieten wereldwijd een enorme reputatie. Ze nemen het publiek tijdens hun concert in de fraaie Heerenveense state mee naar de wereld van de liefde, gezien door de ogen van componisten als Purcell, Giordani, Caccini, Mozart, Schumann en Gershwin.

Countertenor Sytse Buwalda is al meer dan 30 jaar een veelgevraagd solist op de wereldpodia:hij concerteerde onder andere in vrijwel alle Europese landen en Amerika.Hij maakte 130 cd’s en werd in 2012 voor zijn gehele oeuvre onderscheiden met de prestigieuze Premio de Honor Cubadisco.

Clavecinist/pianist Vauhgan Schlepp studeerde piano aan de Eastman School of Music te New York,waaraan hij zijn masterdegree behaalde met de hoogste onderscheiding: “Magna cum Laude”. Aansluitend studeerde Schlepp clavecimbel bij Gustav Leonhardt. Hij verzorgt concerten, lezingen en masterclasses over de gehele wereld en treedt als solist op met orkesten in Nederland, Australië en Amerika. Ook is hij vaak te horen in duoverband: zo trad hij naar voren met andere beroemdheden als Anner Bijlsma, Max van Egmond en Lucy van Dael.Het concertseizoen in Huize Voormeer krijgt met het recital van dit duo van wereldformaat een ongekend hoogtepunt. Reserveren kan via: voormeerklassiek@yahoo.com of via tel.nr. 0513 625668

 

 

mijn lieve burgerhart | 23 april 2017

161010 Fogelsanghstate foto bij recensie concert Burgerhart

Een literair kamer-concert over de goede opvoeding van een jongedame

“Wel, wat kwaad is er dan in, dat ik met een fatsoenlijk man de Hortus Medicus ga zien?”

 

Mijn lieve Burgerhart is gebaseerd op De Historie van Mejuffrouw Sara Burgerhart, van Betje Wolff en Aagje Deken (1782). In deze eerste (brief)roman van Nederlandse bodem  krijgt de lezer een kleurrijk inkijkje in het Amsterdamse burgerleven van eind 18e eeuw.

Het hart van de tiener Saartje Burgerhart gaat uit naar een plezierig bestaan met muziek, boeken, uitstapjes en mooie kleren. Het huwelijk trekt haar niet in het minst. Ondanks de sociale druk om zo snel mogelijk een goede partij te trouwen.

Mijn lieve Burgerhart is een literair kamerconcert en biedt een interessante combinatie van literatuur en muziek. In de 21ste eeuw wordt de 18e-eeuwse Saartje Burgerhart geconfronteerd met haar ex-huisgenoot en aartsvijand Juffrouw Hartog.
Mijn lieve Burgerhart wordt in het Nederlands gesproken en gezongen. Naast teksten van Beversluis, Wolff en Deken klinken er 18e-eeuwse kamermuziekstukken van Händel, Scarlatti, Haydn, Duni, Mozart. De verschillende stukken zijn door componist Andries van Rossem tot een doorlopend geheel gecomponeerd, met daarin ruimte voor eigentijdse klanken, ten gehore gebracht door sopraan Janneke Daalderop en pianist Rik Helmes.

Datum: zondag 23 april
Tijd: 15.30 uur inleiding | 16.00 – 17.00 uur voorstelling
Prijs: € 17,50
Bestel uw kaartje(s) door een mail te sturen naar: voormeerklassiek@yahoo.com

Bezoek de website van Mijn lieve Burgerhart of bekijk hier de trailer van deze voorstelling

Waterconcert

Accordéon Mélancolique

Accordéon Mélancolique

Waterconcert
Marten Toonder Sr. en Accordéon Mélancolique
De eierzoeker, de zeekapitein, twee accordeons en watermuziek.
Zondag 17 April 2016 om 11:00 uur in Stadslandgoed Huize Voormeer, Heideburen 97. Entree 15 euro, incl. koffie en iets lekkers. Wandelen in de tuin na concert is aanrader.
Info en reserveren: 0513-625668 of info@acmel.nl

Woeste, romantische, ontroerende en aangrijpende verhalen uit het leven van Marten Toonder Sr, de vader van de beroemde striptekenaar.
Muziekstukken met titels als Eb en Vloed, Warm Bad, en Drijfzand die klinken als strakgetrokken en doorleefde gedichten.
Dat zijn de ingrediënten van dit meeslepende muzikale programma van Jean-Pierre Guiran en Cherie de Boer.

Onlangs verscheen een prima biografie van Toonder Sr, deze kleurrijke Groninger. Hij begon zijn loopbaan als eierzoeker op Rottum en schopte het met, bij elkaar opgeteld, twee jaar lagere school in Warffum tot kapitein op de grote vaart. De benauwende diepe, diepe armoede, de sociale ongelijkheid, het enorme doorzettingsvermogen tegen de achtergrond van twee wereldoorlogen is wat diepe indruk achterlaat na het lezen van dit boek van Erik de Graaf. In opdracht van het Hoogelandmuseum in Warffum heeft duo Accordeon Melancolique hier een zeer succesvol muzikaal programma van gemaakt. De titels van hun nieuwste CD Aquarelles passen als gegoten.

Een CD vol nieuwe composities van Jean-Pierre, sprankelende spettertjes, alle titels hebben met water te maken, vandaar de naam Aquarelles, tja die franse tic zijn ze nog niet kwijt. Een melodieuze Meermin, een subtiele muzikale ontmoeting van Warm Bad, minimal music invloed bij Eb en Vloed, grappige Kleine Eendjes en de moderne Aquarelle d’Amour waar je op weg kan zeilen. Deze titels zullen zeker klinken in Huize Voormeer.

Jean-Pierre en Cherie wonen al weer 8 jaar op loopafstand van de Waddenzee. Hiervoor woonden ze ook aan het water, zeg maar meertje, in het midden van het land. Tel daarbij op de vele wandelingen langs het Wad en het Noorderleeg, dat Jean-Pierre in Zeeland is geboren en getogen, zijn vader op de grote vaart en later bij de Schelde werkte en Cherie een dag na haar geboorte al een wekenlange zeereis maakte, dan is duidelijk dat hun fascinatie voor water niet uit de lucht komt vallen.

Meer dan 250.000 streams op Spotify.

Concerten in Denemarken, IJsland, Duitsland, Egypte, Noorwegen (2016)

Lovende kritieken.

Hun muziek wordt gebruik door grote namen in de film- en tv-wereld (Marten Scorsese).

Beroemd en onbekend…..

Jean-Pierre Guiran en Cherie de Boer;

“Accordéon Mélancolique”.

Een ijzersterk duo dat de accordeon op een hoog niveau brengt. Met grotendeels eigen werk, met invloeden uit de hele wereld. “Wegdromen in afwisselende sferen” (Folk Forum).

Op www.acmel.nl is veel meer informatie te vinden.

Laatste nieuws: J.P. speelt in het TV programma KRO-NCRV Kindertijd op een wel heel oude accordeon, gaat dit wel goed? Uitzenddatum 10 april 2016

Voorstelling “het land van de gouden bergen” geinspireerd op de Goldbergvariaties van J.S.Bach.

 

Lieven Sienema piano
Muzikaal theater in landgoed Huize Voormeer.
Zaterdag 23! januari om 20.00 uur in Huize Voormeer , heideburen 97 te Heerenveen.
Pianist Lieven Sienema presenteert komende zaterdag 23 januari de voorstelling “Het land van de gouden bergen” in de stijlvolle omgeving van de rococozaal in Huize Voormeer. Een muzikaal sprookje gebaseerd op de Goldbergvariaties van Johann Sebastiaan Bach, voor jong en oud.
Dit is de geschiedenis van graaf Keyserlingh, afgezant van de Russische regering in het hertogdom Saksen. De graaf leed aan ernstige slapeloosheid. Om zijn troosteloze nachten wat te verblijden, vroeg hij zijn bediende wat voor hem te spelen op de vleugel in de salon van zijn verblijf.
Goldberg was een jonge student met een duidelijke aanleg voor muziek. Hij benaderde zijn leraar – een zekere Johann Sebastiaan Bach- met het verzoek speciaal voor deze gelegenheid iets te schrijven. Bach verzaakte niet in zijn plicht en schreef een heerlijke aria met dertig variaties, alle onderscheiden van karakter maar zo verfrissend en onderhoudend van toon dat het oor niet het geringste moment afgeleid werd. Zodoende klonken gedurende lange nachten door de vertrekken van het grafelijk paleis de heldere tonen op de vleugel van Goldberg, in een onophoudelijke werveling rondom deze zo ingenieuze aria van zijn leermeester Johann Sebastiaan Bach…….
De Friese pianist Lieven Sienema is geboren en getogen in het Friese dorpje Irnsum. Hij heeft  middelbare school doorlopen op de RSG, nu OSG, te Heerenveen, waar  destijds   zijn uitzonderlijk muzikaal talent al naar voren kwam. Hij ging daarna piano en compositie studeren aan de conservatoria Zwolle en Amsterdam bij Ben Smits en Alex Manassen. Lieven Sienema heeft zijn studie cum laude afgerond. Momenteel woont en werkt Lieven in Spanje, maar komt nu terug naar Friesland, om ons nog eens van zijn geweldige spel te laten genieten!
entree 15 euro, kinderen tot 15 jr 5 euro
reserveren: voormeerklassiek@yahoo.com of 0513 625668

Zaterdag 23 januari 2016, 20.00 uur
Lieven Sienema piano presenteert het muzikale sprookje “het land van de gouden bergen”

Zondag 20 december 2015, 1530 uur
Kerstconcert
Er zal een afwisselend programma ten gehore gebracht worden met verschillende kerstliederen zowel solozang als voor 2 zangstemmen. Ook worden 2 aria’s uit cantates van Bach uitgevoerd mmv 2 blokfluitisten. Het programma wordt aangevuld met het eerste deel  uit  funf Stucke im Volkston voor fagot en piano van Schumann en het rondo uit de sonate voor fagot en piano van Mozart.
Na afloop kunt u nog even napraten met een kop Glühwein of warme chocolademelk.
De uitvoerenden zijn:
Sopraan Sippie Broersma
Alt/mezzo en fagot Marjolein Wielinga
Blokfluit Paul van de Voort en Selma de Jong
Piano Carmen Keijser

entree: 12,- incl. drankje,   kinderen tot 15 jaar 5,-
reserveren voormeerklassiek@yahoo.com of 0513 625668
adres: Heideburen 97, Heerenveen

Zondag 11 oktober  2015, 1530 uur
Celloduo Celladon.
Mathilde van Wijnen en Anne Vos vormen het duo Celladon. Met hun grote variatie aan instrumenten tonen zij in beeld en klank de wijde wereld van de cello.
Bespeeld worden zowel de moderne cello als de barokcelo, de viola da gamba, de piccolocello en de bas de violon.

Reserveren via voormeerklassiek@yahoo.com of 0513 625668
Entree: 15 euro, kinderen tot 15 jaar 5 euro,
vrienden 10% korting

Adres: Heideburen 97, Heerenveen
Wilt u vriend worden van stichting voormeerklassiek? klik hierboven op   vrienden/vrijwilligers.

Anne en Mathilde, foto Aernout Steegstra

Anne en Mathilde, foto Aernout Steegstra

 

26 april 2015 om 1530 uur Fagottissimo

De fagot is een bijzonder instrument met een heel eigen klankkleur en grappig karakter. In het orkest valt hij nauwelijks op, maar speelt de  een belangrijke rol als basinstrument in de harmonie en klankkleuring.
Vandaag kunt u de fagot eens goed horen als soloinstument met als zijn karakteristieke mogelijkheden. De fagot heeft een omvang van drie en half oktaven. Van oorsprong in de Middeleeuwen  waren er 4 soorten fagotten, sopraan, alt, tenor en bas.Dit waren de rancketten en dulcianen. Toen had de basfagot een omvang van 2 octaven. De hogere noten deden de andere instrumenten. De bas dulciaan heeft zich via barokfagot, klassieke fagot, romantische fagot ontwikkeld tot de moderne fagot, zoals hij nu is.
Het oude grapje onder fagottisten: wat  is  er mooier dan een fagot?
Antwoord: twee fagotten.
Dus vandaag hoort u de fagot als soloinstrument met als begeleiding de vleugel, maar daarnaast ook duetten geschreven voor twee fagotten.
Het programma heeft een zeer afwisselend en boeiend repertoire van barok tot modern.
Er wordt oa een duet gespeeld voor piano en fagot van Schaffrath. Dit is een componist die leefde van 1709 tot 1763, dus echt barok. In die tijd was het clavecimbel/ pianoforte nog echt een continuo instrument. Schraffrath was zelf pianist en heeft een echt duet geschreven voor piano en fagot, met voor beide een belangrijke solostem.

De musici zijn Leo de Jong, solofagottist van het NNO en Marjolein Wielinga, fagot, Carmen Keijser aan de vleugel.
Reserveren via voormeerklassiek@yahoo.com of 0513 625668
Entree: 15 euro, kinderen tot 15 jaar 5 euro.
Adres: Heideburen 97, Heerenveen
Wilt u donateur worden van stichting voormeerklassiek, dan kunt u bij overmaking van minimaal 25 euro gratis naar ons jaarlijkse concert, wat dit jaar op zondag 21 december 2015 zal plaatsvinden.

trombonekwartet zondag 11 januari 2015 om 1530 uur

BoneBrass persfoto

Vier prachtige sonore en  vocaal klinkende trombones die tezamen BoneBrass  vormen.
BoneBrass is een nederlands trombonekwartet,  dat op enthousiaste wijze warme en vocalen koperklanken ten gehore brengt. Het ensemble beheerst een grote diversiteit aan muzikale stijlen en de concerten zijn daardoor steeds weer veelzijdig en verrassend.
BoneBrass bestaat uit de trombonisten Jan Bults, Jan Jager, Gert van Veldhuizen en Wessel Bruggink.
Naast het muzikale aspect is ook het visuele aspect van een trombone ensemble een niet onbelangrijk in het oogspringend detail. Dit komt door de unieke traploos beweegbare schuif van het instrument. Doordat een trombonist met twee nauwkeurig op elkaar afgestemde buizen door de 7 posities heen en weer kan schuiven, wordt er een verschil in toonhoogte gemaakt. Hierover zullen zij vast iets willen vertellen.
Er zullen werken gespeeld worden van oa Praetorius, Bach, Bruckner, Handel, Gounod, Joplin, Speer.

Entree: 15,- Euro. Kinderen tot 12 jaar 5,- Euro.
Reserveren voormeerklassiek@yahoo.com of 0513625668
Heideburen 97, Heerenveen

 

 

 

 

kerstconcert zondag 21 december 2014 om 16.00 uur

Het jaarlijks kerstconcert in Huize Voormeer, Heideburen 97 te Heerenveen vindt dit jaar plaats op zondag 21 dec. om 1600 uur.
Het projectkoor Voormeers Vocaal Ensemble en solisten zingen het Sanctus van Gounod, voor koor en solo, Con Surge uit het Oratoria de Noël van        Saint-Saëns voor koor en kwintet, Chanson des trembleurs van Lully en de middeleeuwse kerstcarol Nowell sing we now.
Verder staan er diverse kersliederen, solo’s en duetten op het programma, zoals o.a. Drei Könige van Castelnuovo-Tedesco
Natus est Jesus van Böddecker
Noëls des enfants qui n’ont plus de maisons van Debussy
Noël Païen van Massenet
Flösst mein Heiland van Bach
m.m.v.  Sippie Broersma, sopraan
Marjolein Wielinga, alt/mezzo
Ook zal fagottiste Marjolein Wielinga een intermezzo spelen.
Het geheel wordt begeleid door pianiste Carmen Keijser.
Het koor staat onder leiding van zangpedagoge/dirigente José Jonkers.

Zoals elk jaar zal er weer Glühwein en warme chocolademelk geschonken worden.
Entree 12,50 EURO, kinderen tot 15 jaar gratis. Donateurs 2014 gratis.
Reserveren via email voormeerklassiek@yahoo.com of tel 0513 625668