26 april 2015 om 1530 uur Fagottissimo

De fagot is een bijzonder instrument met een heel eigen klankkleur en grappig karakter. In het orkest valt hij nauwelijks op, maar speelt de  een belangrijke rol als basinstrument in de harmonie en klankkleuring.
Vandaag kunt u de fagot eens goed horen als soloinstument met als zijn karakteristieke mogelijkheden. De fagot heeft een omvang van drie en half oktaven. Van oorsprong in de Middeleeuwen  waren er 4 soorten fagotten, sopraan, alt, tenor en bas.Dit waren de rancketten en dulcianen. Toen had de basfagot een omvang van 2 octaven. De hogere noten deden de andere instrumenten. De bas dulciaan heeft zich via barokfagot, klassieke fagot, romantische fagot ontwikkeld tot de moderne fagot, zoals hij nu is.
Het oude grapje onder fagottisten: wat  is  er mooier dan een fagot?
Antwoord: twee fagotten.
Dus vandaag hoort u de fagot als soloinstrument met als begeleiding de vleugel, maar daarnaast ook duetten geschreven voor twee fagotten.
Het programma heeft een zeer afwisselend en boeiend repertoire van barok tot modern.
Er wordt oa een duet gespeeld voor piano en fagot van Schaffrath. Dit is een componist die leefde van 1709 tot 1763, dus echt barok. In die tijd was het clavecimbel/ pianoforte nog echt een continuo instrument. Schraffrath was zelf pianist en heeft een echt duet geschreven voor piano en fagot, met voor beide een belangrijke solostem.

De musici zijn Leo de Jong, solofagottist van het NNO en Marjolein Wielinga, fagot, Carmen Keijser aan de vleugel.
Reserveren via voormeerklassiek@yahoo.com of 0513 625668
Entree: 15 euro, kinderen tot 15 jaar 5 euro.
Adres: Heideburen 97, Heerenveen
Wilt u donateur worden van stichting voormeerklassiek, dan kunt u bij overmaking van minimaal 25 euro gratis naar ons jaarlijkse concert, wat dit jaar op zondag 21 december 2015 zal plaatsvinden.

Reacties zijn gesloten.